Ucuz Elektrik Kullanmak Size Fayda Sağlayacak

Ucuz elektrik kullanmak, tüketiciye tasarruf konusunda önemli ölçüde katkı sağlar. Teknolojinin her geçen gün ilerlediği dünyamızda televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi temel eşyaların yanı sıra kulaklıklardan saatlere dek çok sayıda elektronik eşyanın hayatlarımıza girmiş olması elektrik tüketimini arttırmaktadır. Artan bu elektrik ihtiyacına karşı düşük fiyat politikalarından faydalanarak daha ucuza elektrik kullanmak herkes için önemlidir. Yıllık olarak hesaplandığında her ay için ödenen faturanın azalması totalde büyük bir meblağa tekabül eder. Ucuza elektrik kullanmanın birden çok yolu bulunur.  Bu yöntemler arasında farklı tarifelere geçmek ve elektrik tedarikçisi değiştirmek ön plana çıkar.

Ucuz Elektrik Saatleri Nelerdir?

Kullanıcıların büyük çoğunluğu ucuz elektrik saatleri ne zamandır sorusunun cevabını araştırmaktadır. Elektrik aboneliğinde üç zamanlı tarife ya da tek zamanlı tarife olmak üzere iki seçenek bulunur. Tek zamanlı tarifede harcanan elektrik için ödenen miktar günün her saatinde aynıdır. Sabah saat 09.00’da ya da akşam saat 21.00’da fark etmeksizin kullanıcılar aynı ücret üzerinden faturalandırılır.

Üç zamanlı tarifede ise elektrik için ödenen birim fiyat değişiklik gösterir. Bu tarifede gündüz, puant ve gece saatleri olmak üzere 3 farklı dönem vardır. Gündüz tarifesi saat 06.00 – 17.00, puant saatleri 17.00 – 22.00 ve gece tarifesi ise saat 22.00 – 06.00 aralığını kapsar. Gece tarifesi bunlar arasından en uygun fiyatlı olanı iken elektriğin birim fiyatı puant tarifesinde en yüksek değere ulaşır. Halk arasında bu tarife ‘elektrik gece gündüz tarifesi’ olarak da bilinir.

Elektrik Tedarikçi Değiştirme

Ülkemizde 2001 senesine dek tek bir elektrik tedarikçisi hizmet vermiştir. Ancak Avrupa Birliği uyum süreci ile birlikte bu tarihten itibaren serbest tüketiciler elektrik tedarikçisini değiştirme hakkı elde etmiştir. Bu sayede ucuz elektrik enerjisi için yeni düzenlemeler yürürlüğe girmiştir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından alınan karar neticesinde senelik 2000 kWh elektrik tüketimine sahip tüzel kişiler (ticarethaneler) ve gerçek kişiler (standart haneler) elektrik tedarikçilerini seçebilirler.

Elektrik Serbest Tüketici Nedir?

Elektrik faturalarında serbest tüketici ibaresi yer almaktadır. Serbest tüketici, Enerji Piyasa Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından belirlenen miktarda elektrik tükettiği için tedarikçisini seçme hakkına sahip olan gerçek kişi ya da tüzel kişilere verilen isimdir.

Tedarikçi değiştirmeye karar veren kullanıcılar, öncelikli olarak tercih edecekleri yeni firmanın güvenilirliğini araştırmalıdır. Aynı zamanda imzalanacak sözleşme ideal uzunlukta olmalı, cayma bedeli ile birlikte güvence bedeli de mutlaka öğrenilmelidir. İndirim garantisi sunan şirketlere öncelik vermek ilerleyen dönemlerde elektriğin birim fiyatına zam gelse dahi daha düşük meblağlarda ödeme yapmanıza olanak tanır.

İndirimli elektrik tedarikçisine geçiş yapan kullanıcılar, bir önceki tedarikçiye ödedikleri güvence bedelini geri alma hakkına sahip olurlar. Bununla birlikte ek olarak ücret ödemek durumunda kalmadan tedarikçilerin sundukları avantajlardan yararlanan kullanıcılar, daha yüksek kaliteli hizmet alırlar.

İndirimli Elektrikten Nasıl Faydalanılır?

Kullanıcılar, indirimli elektrikten nasıl faydalanılır sorusunun cevabını merak etmektedir. İndirimli elektrik imkanından yararlanmak için farklı yollar bulunur. Gün içerisindeki elektrik kullanım saatleri göz önüne alınarak tek ya da üç zamanlı tarifeye geçilebilir. Bunun yanı sıra kullanıcılar, yaşadıkları bölgedeki elektrik tedarik firmaları arasında kıyaslama yaparak kendileri için en uygun fiyatlı olana geçiş yapabilir. Tercih edilen yeni elektrik tedarik şirketi, diğer firmalara göre birim fiyat göz önüne alındığında daha ucuza hizmet sunmalıdır. Bu sayede kullanıcılar, aynı oranda elektrik kullansa bile indirimli tarifeler ile daha az öderler.

Zaman Kaybetmeyin!

Serbest tüketici olarak indirimli elektrik kullanın!

İLETİŞİM