Serbest Tüketici Kimdir? Nasıl ST Olurum?

Serbest tüketici  elektrik dağıtım firmasını değiştirmeye hakkı olan tüketicileri ifade eder. Yıllık olarak 1507 TL, aylık ise 125 TL elektrik faturasına sahip olan tüketicilerin tedarikçi değiştirmek için hakkı bulunur. Her yıl EPDK tarafından kişilerin serbest tüketici olması için gerekli olan limitleri belirler. Tüketicilerin elektrik tedarikçilerini değiştirebilmesi için tüketim limitlerinde belirtilen tüketimi yapmalıdır. Serbest tüketicilere elektrik için tedarik sağlayabilen pek çok firma vardır. Bu firmaların çeşitli alanlarda farklılıklarını ortaya koymasıyla birlikte tüketiciler aralarında seçim yapabilmektedir. Serbest tüketicilere sunulan elektrik tedarikçilerinin farklılaştığı maddeler şu şekildedir:

  • Birim fiyat üzerinden belirlenen sabit değerler
  • Güvence olarak sunulan bedel koşulları
  • Taahhüt
  • Sözleşme süreleri ve fiyat garantileri
  • Faturaların ödenmesi aşamasında sağlanan yöntemler

Serbest Tüketici Adayı Ne Demek?

Serbest tüketici adayı olarak tedarikçiler arasında seçim yapma konusunda alternatif kullanılması mümkündür. Yıllık olarak elektrik tüketimi 1.101 kWh olan kişilerin serbest tüketici adayı olması mümkündür. Serbest tüketici ile serbest tüketici adayı arasında fark ise henüz bir tedarikçi seçilmemiş olması durumudur. Yıllık olarak belirtilen elektrik miktarı tüketimi yapan ancak tedarikçi seçiminde bulunmamış olan kişilere serbest tüketici adayı denir. Serbest tüketiciler ise tedarikçiler ile görüşerek kendisi için en uygun olan tedarikçi ile anlaşmaya varmış kişilerdir.

Serbest tüketici adayı olan kişilerin görevli elektrik tedariği sağlayan şirketler tarafından düzenlenmiş olan elektrik faturalarını inceleyerek serbest tüketici adayı ibaresini görmesi mümkündür. Faturalarda bu ibare yer alıyorsa sektörde yer alan elektrik tedarikçilerinden ihtiyaçların karşılanması için yardım alınabilir. Bazı firmalar tarafından düzenlenen faturalarda serbest tüketici adayı ibaresi bulunmadan düzenleme yapılabilir. Bu durum kişilerin aday olmadığı anlamına gelmemektedir. Belirtilen miktarda elektik kullanımının sağlanması ve aylık ödeme miktarlarının uyuşması halinde elektrik tedariği için başka tedarikçiler ile görüşülmesi mümkündür.

Son Kaynak Tarifesinden Elektrik Alan Serbest Tüketiciler

Son kaynak tarifesinden elektrik alan serbest tüketiciler elektrik tedarikçilerini değiştirmeyen kullanıcıları ifade etmektedir. Serbest tüketici olmaya hakkı olan ancak tedarik şirketlerini değiştirmeyen tüm kullanıcılar bu grupta yer almaktadır. Son kaynak tarifesi ise elektrik tüketimi yapan kişilerin enerjisiz kalmamasının sağlanması için oluşturulmuş olan bir sistemi ifade etmektedir. Türkiye’de bulunan tüm şehirler için görevli olan bir elektrik tedariği sağlayan şirket vardır. Tüketicilerin firma seçimlerinde bulunmaması halinde görevli olan elektrik tedarik şirketleri enerjileri sağlamaktadır. Serbest tüketici olma hakkına sahip olup kullanmayan kişiler otomatik olarak son kaynak tarifesine dahil olmaktadır.

Son kaynak tarifesi kapsamında tüketicilere ulusal fiyatlar üzerinden elektrik birim fiyatları yansıtılır. Kişilerin elektriksiz kalmasının önüne geçmek için oluşturulan sistemde serbest tüketici olup başvuruda bulunmayan herkes otomatik olarak sisteme dahil olur. Serbest tüketici adayı olan tüketicilerin ise tedarik firmaları arasında araştırma yaparak en uygun seçeneği değerlendirmesi mümkündür.

Serbest Tüketici Avantajları Nedir?

Serbest tüketici olan kişilerin elektrik kullanımlarında bazı avantajlara sahip olması mümkündür. Sahip olunabilecek olan avantajlar firmalara göre değişse bile genel olarak şu şekildedir:

  • Elektrik enerjilerinde kalite değişmeden daha uygun bir şekilde tüketim sağlanabilir.
  • Farklı tedarikçilerin sağlamış olduğu farklı avantajları değerlendirerek kişilerin kendileri için en uygun olacak tarifeyi seçmesi mümkün olur.
  • Tedarikçi firma ile yapılacak olan sözleşmede değişim yapma şansı bulunur. Cayma bedeli, fiyat garantisi gibi tüm detayların sözleşme ile sabitlenmesi ve sözleşme bitene kadar geçerli olması üzerinde garanti sağlanabilir.
  • Tedarikçilerin kendi tüketicilerine özel olarak sağlamış olduğu ek hizmetlerden yararlanma imkânı bulunur. Ek hizmetler arasında ödeme yöntemi çeşitliliği, destek hattı gibi çeşitli hizmetler sunulabilir.

Zaman Kaybetmeyin!

Serbest tüketici olarak indirimli elektrik kullanın!

İLETİŞİM