İndirimli Elektrik Kullanmanın Avantajları

İndirimli elektrik kullanımı çeşitli avantajları sağladığı için tüketiciler tarafından tercih edilmektedir. İndirimli elektrikler başta tasarruf imkânı ile avantaj sağlar. Daha pek çok konuda avantaj sunan indirimli tarifeler tüketicilerin dikkat etmesi gereken bazı noktaları içerir. Serbest tüketici konusunun ortaya çıkmasıyla birlikte tüketicilerin kendi istekleri doğrultusunda elektrik tüketmesine olanak sağlandı. Tüketiciler kendi kabul ettikleri şartlara göre tarifeler arasında tercihte bulunarak kullanımlarda avantajlar sağlanabilir. İndirimli elektrik kullanımının tüketicilere sağlamış olduğu avantajlar şu şekildedir:

  • Elektrik tedarikçilerinin seçimine göre güvence bedellerinin geri alınmasına imkân bulunur. Eskiden elektrik tedarikçilerine güvence bedelleri ödenirken yaklaşık iki aylık faturaya ulaşan durumlar söz konusu olmaktaydı. Tedarikçilerin değişimi esnasında güvence bedelleri değişim sağlanır sağlanmaz geri alınabilir.
  • Tüketicilerin daha iyi bir hizmet alabilmesi için elektrik firmaları arasında tercihte bulunması mümkündür. Tedarikçiler tüketicilerin en kaliteli hizmetlerden yararlanabilmesi için ek ücretlere tabi tutmadan fatura ödeme, çağrı merkezine bağlanma gibi hizmetleri sunabilir. Tedarikçilerin sağlamış olduğu hizmetler kalite açısından avantaj elde edilmesini sağlar.
  • İndirimli elektrik tüketimi ile tüketicilerin zamlara karşı korunması sağlanabilir. Zamlara karşı sağlanan koruma tüketicilerin avantajlarına olan durumları oluşturur. İndirimli elektrik tedariği sağlayan şirketler indirim oranlarını veya birim fiyatlarını sabitleyebilir. Birim fiyatlarında yapılan sabitlemeler ile birlikte zamlara karşı tüketicilerin koruması sağlanır.

Elektrik Tarifelerinin Çeşitleri Nedir?

Elektrik tarifeleri çeşitli gruplar halinde ortaya koyulur. Elektrik tarifeleri gruplarına göre farklı avantajları ortaya koyar. İndirimli şekilde faydalanılacak olan elektrik tarifelerinde ortaya çıkan türler ise şu şekildedir:

    

Ulusal Tarife

Ulusal tarife, elektrik şirketlerini değiştiremeyen ve serbest tüketici olmayan tüketicileri ilgilendirmektedir. Tüketici olan ve indirimli fiyatlar üstünden herhangi bir anlaşma yapmayan tüketiciler ulusal olan tarifelerden faydalanır. Serbest tüketici olmayan ve ulusal tarife üzerinden elektrik tüketimi yapan kişiler her üç ayda bir Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından belirlenen fiyatlara tabi tutulur.

Sabit İndirimli Elektrik Tarifesi

Sabit indirimli elektrik tarifesi, sözleşme ile serbest tüketicilerin tercih edebileceği bir tarifedir. Ulusal birimlerce kullanılan elektrik fiyatlarının indirim oranlarında sabitleme yapılması sözleşme ile garanti edilir. Ulusal tarifelere zam gelmesi halinde sabit indirimli elektrik tarifeleri de zamlanır. Sağlamış olduğu avantaj ise tüketicilerin sabit birim fiyatı daha düşük olan elektrik tarifelerini kullanmasıdır.

Sabit Fiyatlı İndirim Tarifesi

Sabit fiyatlı indirim tarifesi zamlanmayan tüketimi ifade eder. Tedarikçi ile tüketici arasında imzalanan sözleşme gereğince birim enerjiler için ödenen bedellerin sabit kalması garanti edilir. Ulusal tarifeye zam gelmesi halinde bile sabit fiyatlı indirim tarifesi anlaşması gereğince sabit kalır.

İndirimli Elektrik Tarifesinden Kimler Yararlanabilir?

İndirimli elektrik tarifesi çeşitli tüketicilerin kullanımı için uygundur. Serbest tüketici olarak adlandırılan tüketici grupları elektrik için tedarikçi seçiminde bulunabilir. Tedarikçi değişiminin sağlanabilmesi için tüketicilerin belirli şartları sağlamış olması gerekir. Tüketicilerin indirimli olarak elektrik tariflerinden yararlanabilmesi için aylık olarak 125 TL ve üzeri olacak şekilde elektrik faturası ödemesi yeterlidir. Serbest tüketici olarak tedarikçilerin sağlamış olduğu tarifelerden yararlanması mümkündür.

İndirimli Elektrik Tarifelerinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

İndirimli elektrik tarifesi için tüketicilerin seçimde bulunmadan önce dikkat etmesi gereken noktalar bulunur. Öncelikli olarak tüketicilerin dikkat etmesi gereken tarifelerin arasındaki farklılıklar ve avantajlardır. Sabit indirimli tarifelerde indirim oranlarının sabitlenerek tüketicilere sunulması avantajlar arasındadır. Diğer tariflerin de kendi içerisinde avantajları bulunur. Tüketicilerin elde etmek istedikleri tasarruflara ve avantajlara göre tarifeler arasında seçimde bulunulması mümkündür. Tarifeleri sağlayan tedarikçilerin de değerlendirilmesi dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alır. Tedarikçilerin güven sağlayabilmesi, belirtilen sözleşmelere uyum sağlayabilmesi oldukça önemli olan ve dikkat edilmesi gereken konular arasındadır.

Zaman Kaybetmeyin!

Serbest tüketici olarak indirimli elektrik kullanın!

İLETİŞİM