İndirimli Elektrik Fiyatları Nasıl Belirlenir?

İndirimli elektrik fiyatları çeşitli koşullar göz önünde bulundurularak belirlenir. Tüketiciler eğer indirimli elektrik tarifesi sunan tedarikçilerden tüketim yapmıyorsa ulusal tarifedeki fiyatlandırmaya tabidir. Ulusal tarifelerin sunmuş olduğu fiyatlandırma ise tavan fiyattır. Aylık olarak belirlenen fatura limitinin üstünde olan kullanıcıların ulusal tarife yerine indirimli olan tarifelerden yararlanmasına imkân bulunur. Tedarikçiler indirimli elektriklerin fiyatlarını belirlerken indirim oranları sunarak tüketicilerin avantaj elde etmesine yardımcı olur. İndirimli olarak kullanılan elektrik tarifelerinde sözleşme süresi boyunca tüketicilere belirlenen indirimli oranlara faturalar düzenlenir. İndirimli elektrik fiyatlarının belirlenmesi ise şu şekildedir:

  • İndirimli olarak belirlenen elektrik kullanımı için birim fiyatlar baz alınır. Ulusal olarak belirlenen birim fiyatlar ile tedarikçilerin sağlamış olduğu indirim oranları çarpılır. Bulunan oran birin için uygulanacak olan indirimi ifade eder ve baz alınan fiyat ile faturaların düzenlemesi yapılır.
  • İndirimli Elektrik Tarifesi Belirleyebilecek Olan Tedarikçiler Kimlerdir?

    İndirimli tarife kullanarak elektriklerinde tasarruf etmek isteyen kişilerin firmaları önceden araştırması gerekir. İndirimli elektrik tarifelerini tedarikçilerin kendilerinin belirlemesi mümkündür. Tedarikçilerin tarifeleri için olacak indirimleri belirleyebilmesi için EPDK tarafından verilen lisanlara sahip olması gerekir. Görevli Elektrik Tedarik Lisansı, Elektrik Tedarik Lisansı ve Elektrik Üretim Lisansı’na sahip olan tedarikçilerin indirimli tarifelere yönelik olarak birim fiyatları belirlemesi mümkündür. Lisansların hepsine sahip olması gerekmeyen tedarikçilerin yalnızca bir lisansı elde ederek isteklerine ulaşması mümkündür.

    Lisansları olan tedarikçilerin tüketiciler ile sözleşme yapmaya yönelik olarak konuşarak fiyatlar üzerinde belirleme yapması için imkân bulunur. Elde edilen lisanslar ile her firmanın kendi tarifesini belirleyerek elektrik sağlama işlemlerini yapması mümkündür.

    İndirimli Elektrik Başvurusu Nasıl Yapılabilir?

    İndirimli elektrik Başvurusu yapabilmek ve kullanmaya başlayabilmek için belirli konuların çözülmüş olması gerekir. İndirimli elektrik başvurularının yapılabilmesi için elektrik tedarik şirketlerine direkt veya internet üzerinden başvuru yapılabilir. Yöneticilerin belirlemiş olduğu kurallara göre yıllık olarak 1100 kWh ve üzerinde elektrik tüketimine sahip olan tüketicilerin elektrik tedarikçisini değiştirmesi için imkân bulunur. Yıllık olarak belirtilen miktarda elektrik tüketen kişiler serbest tüketici olarak isimlendirilir.

    İndirimli olarak elektrik tarifelerinde belirleme abone gruplarına göre yapılabilir. Ev, sanayi ve ticarethane yapılan gruplandırmalar arasında yer alır. Abonelerin dahil oldukları tür ne olursa olsun 2 farklı tarife tipi bulunur. Tek zamanlı tarife ve üç zamanlı tarife olmak üzere indirimli elektrik için iki farklı tip vardır. Üç zamanlı tarife abonelerine günün belirli zamanlarında daha ucuz elektrik sağlamaktadır. Belirli saatlerde kullanılan elektrik birimleri daha ucuz olarak faturalara yansırken kişilerin tasarruf etmelerine yardımcı olmaktadır. Tek zamanlı tarife ve indirim oranlarına dair karar verilebilmesi için tüketicilerin tedarikçi firmalar ile görüşmesi gerekir. Tüketici ve tedarikçiler arasında yapılan sözleşmelere göre indirimli elektrik tedariği konusunda tüm detaylar belirtilir ve uygulanmaya başlanır.

    İndirimli Tarife ve Ulusal Tarife Arasındaki Farklar Nelerdir?

    İndirimli elektrik tarifesi çeşitli avantajları ile ulusal tarifeden farklılaşmaktadır. Sahip olunan farklılıklar nedeniyle tüketicilerin seçim yapması mümkündür. İndirimli tarife ve ulusal tarife arasında bulunan farklılıklar ise şu şekildedir:

    • Ulusal tarifede birim fiyatları EPDK belirler. İndirimli tarifede ise tedarikçiler tarafından serbest olarak birim fiyatlar belirlenir.
    • Ulusal tarifeler ve indirimli tarifeler arasında aktif enerji bedellerinde farklılıklar söz konusudur. İndirimli tarifelerde aktif enerji bedeli daha düşük olarak belirlenir.
    • Her iki tarifede de dağıtım bedeli olarak alınan bedel aynıdır.
    • Ulusal tarifelerde kullanılan vergi ve fonlar dolaylı olarak indirimsiz olacak şekilde faturalara yansıtılır. İndirimli tarifede ise dolaylı olarak indirim yapılma seçeneği tüketicilere sunulur.

Zaman Kaybetmeyin!

Serbest tüketici olarak indirimli elektrik kullanın!

İLETİŞİM