Hangi Tedarikçiler İndirimli Elektrik Tarifesi Belirleyebilir?

Ocak 2022 itibari ile geçerli olan indirimli elektrik tarifesi nasıl alınır? Kimler bu tarifeden yararlanabilir? İndirimli elektrik tarifesini hangi tedarikçiler sağlar? Bu soruların yanıtını arıyorsanız, yazımızın devamına göz atabilirsiniz. Yeni çıkan indirimli elektrik tarifesi ve tedarikçileri hakkındaki tüm soruları yanıtladığımız yazımızda, en çok merak edilenlerden bahsettik.

İndirimli Elektrik Tarifesi Nedir?

Elektrik tarifeleri normalde TEDAŞ tarafından sağlanmaktaydı. 2022 ocak ayıyla birlikte bu dağıtım sürecinde değişiklik yapıldı. Kullanılmayan elektrik, artık özel tedarikçiler tarafından topluca alınabilmektedir. Toplu alımların maliyeti daha ucuza mal oldukları için tedarikçiler bu elektriği, daha uygun fiyatlara dağıtabilmektedir. Daha iyi açıklamak gerekirse, elektriğin toptan satıldığı piyasalarda, elektrik birim fiyatı gün içinde arz-talep doğrultusunda belirlenmektedir. Bazen bu arz-talep ön görüldüğü şekilde ilerlemez ve elektrik fazlası oluşur. Bu kullanım fazlası olan elektriği, özel tedarikçiler toplu alım yaparak daha düşük fiyattan elektrik tedariği sağlarlar. Aboneliğini, bu tür elektrik tedarikçilerine geçirenler, indirimli elektrikten yararlanabilirler. Aboneliğinizi değiştirip indirimli tarifeden yararlanabilmeniz için bazı kriterlere uymanız gerekmektedir. Bunlar arasında serbest tüketici olmak vardır. Serbest tüketici, her ay belirli bir miktarın üzerinde elektrik faturasına sahip olan tüketiciye verilen bir isimdir. Aylık 125 TL ve üzeri elektrik faturası ödediğiniz takdirde, yeni çıkan uygulamalara göre indirimli elektrik tarifesinden yararlanma hakkınız bulunmaktadır. Aylık 125 liranın altında elektrik harcayanlar için indirimli elektrik tarifesi uygulanamamaktadır. Peki bu indirimli elektrik firmaları hangileridir? İndirimli elektrik firmalarına abonelik nasıl yapılır?

 

Görevli Elektrik Tedarik Şirketleri

Elektrik tedarikçileri ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan biri görevli elektrik tedarik şirketleridir. Bu şirketler, elektrik satışı yetkisi devredilmiş olan özel şirketlerdir. Kendilerine verilen dağıtım bölgesine tedarik sağlamak zorunda olan bu şirketler, başka bölgelere de elektrik dağıtımı yapabilirler. Görevli elektrik tedarik şirketleri, belirlenen toplu satış fiyat üzerinden elektrik alarak indirimli fiyattan elektrik dağımı ve tedariği yapar. Aboneliğinizi indirimli elektrik tedarikçilerinden alarak faturanıza yansıyan miktara daha fazla elektrik kullanabilirsiniz. İndirimli elektrik uygulamasından yararlanmak için 125 TL’yi geçen önceki elektrik faturanızla birlikte dilediğiniz tedarikçi şirkete başvurabilirsiniz.

Serbest Elektrik Tedarik Şirketleri

Elektrik tedarikçilerinin ikincisi ise serbest elektrik tedarik şirketleridir. Tedarik için belirli bir bölge sınırlandırmaları yoktur. Abonelik başvuruları ve iptallerinden sorumludurlar. Elektrik faturalarınız bu şirketler tarafından hazırlanır. Elektrik tedarikleriniz, yalnızca elektrik tedarikçilerinden dağlanmaktadır. Dilerseniz, elektrik tedarikçinizi değiştirebilirsiniz.  Aylık elektrik faturası 125 lirayı geçen her serbest tüketici, indirimli elektrik tedariğinden faydalanabilir. Her ne kadar tedarikçinizi değiştirseniz de aslında ana elektrik kaynağı her zaman TEDAŞ’tır. Farklı bir elektrik tedarikçisine aboneliğinizi taşıdığınızda yalnızca bu tedariği, farklı bir kaynaktan sağlamış olacaksınız ve karşılığını da bu şirkete ödeyeceksiniz. Böylece hem fazladan üretilen elektrik değerlendirilmiş olacak, hem tedarikçi şirketler kazanmış olacak hem de sizler daha uygun fiyatlardan elektriğinizi sağlamış olacaksınız. Büyük avantajlar sağlayan indirimli elektrik aboneliğini değiştirmek ise artık eskisinden çok daha kolay. Önemli olan nokta ise tedarikçinizi dikkatli seçmeniz. Yüzde kaç oranlarda indirimli elektrik sağlandığı ve bunun sürekliliği ile ilgili detaylı bilgileri elektrik tedarikçilerinden öğrenebilir ve aboneliğinizi tercih ettiğiniz bir tedarikçi şirkete taşıyabilirsiniz.

İndirimli Elektrik Tedarikçisi Aboneliği

İndirimli elektrik aboneliğine geçmek de böyle mümkün olmaktadır. Elektrik dağıtımı yetkisi olan tedarikçiye ulaşmanız durumunda artık kolayca aboneliğinizi taşımanız mümkündür. Tek yapmanız gereken, çeşitli internet sitelerinden tedarikçi değiştirme işlemlerinizi gerçekleştirmek ya da direkt olarak tedarikçiniz olmasını istediğiniz firma ile görüşerek aboneliğinizi taşımak. Özelleşme sonrası, istediğiniz elektrik tedarikçisi şirketten indirimli elektrik kullanma hakkı kazanabilirsiniz.

Zaman Kaybetmeyin!

Serbest tüketici olarak indirimli elektrik kullanın!

İLETİŞİM