Elektrik Faturalarına Yeni Bir Zam Geldi!

Yeni yılın ilk zamanlarında elektrik faturalarına %52 oranında yeni bir zam geldi. EPDK tarafından yapılan açıklamaya göre zamlardan bütün tüketiciler sorumludur. Elektrik faturalarına zam vatandaşların belini ciddi anlam büküyor. Aylık kullanımı 150 KW olan tüketim miktarları için fiyat 1,37 TL uygulanırken 150 KW üstündeki tüketimler içinse 2,07 KW şekilde uygulanacak.

Türkiye dışa bağımlı bir ülke olduğu için döviz kurundaki artışlar birçok alanda zamma sebep oluyor. Son günlerde yerli elektrik üretiminde başarılı projelere imza atılsa da Türkiye elektrik tüketiminde dışa bağımlı bir ülkedir. Ülkemize elektrik İran üzerinden geliyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin %95’lik elektrik tüketimini İran karşılıyor.

Elektrik Faturalarına Neden Zam Geliyor?

Son günlerde küresel çapta yaşanan olumsuz gelişmeler elektrik fiyatlarına da yansımış durumdadır. Küresel dünyayı ciddi düzeyde etkileyen COVİD-19 salgını döviz kurları oldukça olumsuz etkilemiştir. Bu olumsuzluklardan etkilenen ülkelerden birisi de Türkiye oldu. Türkiye’de 2022 yılın itibariyle %52 oranında elektriğe zam yapıldı. Yapılan bu yeni zamla beraber Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında elektriğe yeni yılda en yük zammı yapan ülke konumuna yerleşti.

Elektriğe bu denli zam yapılmasının en önemli nedeni dolar kurundaki artışlardır. Türkiye elektriği %100 oranında dışarıdan ithal ediyor. Dışarıdan ithal edilen ürünler ülkemize satışı döviz kuru üzerinden gerçekleştiği için piyasalarda yaşanan olumsuz gelişmeler fiyatların artmasında etkili oluyor.

Döviz kurundaki olumsuzluklar aynı zamanda doğalgaza da olumsuz yönde yansıyor. Elektrik fiyatlarındaki düşüşler ancak Türkiye’nin kendi elektriğini kendi üretmesine bağlıdır. Kendi elektriğini kendi üretemeyen bir ülke olan Türkiye’de hal böyle oldukça elektriğe her geçen gün yeni zamların gelmesi gündemdedir. Elektrik tarifeleri genel olarak 3 ayda bir belirleniyor. Böylelikle 3 ayda bir yeni zamlar kapıda olabiliyor. Elektrik fiyatlarına yeni zamların geleceği son günlerde kulislerde konuşuluyor.

Döviz kurunda son günlerde dalgalanmanın tekrardan yaşanmasıyla beraber gıda sektörü başta olmak üzere birçok sektöre zam gelmiş durumdadır. Bu zamlardan nasibini alan elektriğe de yakın zamanda tekrardan bir zam gelmesi planlanıyor. Zamlar bütün sektörde çalışan kişiler için geçerli olacaktır.

Elektrik Faturalarından Tasarruf Nasıl Yapılır?

Enerji tüketimine yapılan zamlardan dolayı kişilerin Google arama motorunda en çok arattıkları konu başlıklarından birisi elektrik tasarrufu nasıl yapılır? Konusudur. Bu konu Google arama motorlarında sıklıkla sorgulanan konuların başında geliyor. Elektrik faturalarından tasarruf yapmak isteyen kişilerin bazı püf noktalara dikkat etmeleri gerekiyor. Saat 22.00 ile 06.00 arası elektrik tasarrufu için en ideal zamandır. Bu saat aralığında bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, ütü gibi elektrikli aletlerle yapılan işleri yapabilirsiniz.

Dolayısıyla bu zaman diliminde işlerinizi yaparak elektrik tasarrufunu %25 oranında gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle elektrik faturalarınız daha uygun fiyatlara gelmiş olur. Ayrıca sayaçlarınızı değiştirmek de elektrik faturanızın tasarruflu gelmesini sağlar. Genellikle indirimli elektrik tarifelerine geçilmek için sayaç değişimi yapılıyor. İndirimli elektrik tariflerine geçerek siz de daha uygun fiyatlara elektrik faturası ödeyebilirsiniz. İndirimli elektrik tarifesi hizmeti veren günümüzde birçok kurum bulunuyor. İndirimli elektrik tarifesi hizmeti almadan önce mutlaka kapsamlı bir araştırmanın içerisine girmeniz gerekiyor.

Yapacağınız kapsamlı araştırmalar neticesinde profesyonel elektrik tedarikçisi firmalardan hizmet alabilirsiniz. Böylelikle elektrik faturalarınızda ciddi düzeylerde düşüşler yaşanır. Elektrik faturalarınızdan daha çok tasarruf yapmak istiyorsanız prizde şarj bırakmamanız oldukça önemlidir. Prizde bırakmış olduğunuz araçlar kullanmasanız bile çalışmaktadır. Dolayısıyla bu da damlaya damlaya göl olur, misali sürekli olarak fiyatların katlanmasını sağlıyor. Eğer ki doğru tasarruf stratejilerini uygularsanız elektrik faturalarınızdan ciddi düzeyde tasarruf sağlayabilirsiniz!

Zaman Kaybetmeyin!

Serbest tüketici olarak indirimli elektrik kullanın!

İLETİŞİM